– Forskning er ikke noe man gjør «på fritida»

Kaffepausen med Tone Seim Fuglset

Hvis Tone Seim Fuglset skulle endret én ting i det norske arbeidslivet, ville hun hatt flere faste forskerstillinger i spesialisthelsetjenesten.

2. september 2021

Tone Seim Fuglset (40) er postdoktor og forskningsrådgiver i Helse Møre og Romsdal (HMR) i Molde. Hun har vært tillitsvalgt siden 2019.

Hjemme på kjøkkenet, før resten av familien har stått opp. Samtidig får jeg med meg litt nyheter på radioen mens det fortsatt er stille i huset, og kikker på fjorden og de fantastiske fjellene vi har utsikt til her i Molde. Det er en god start på dagen!

Sjekker e-post og hva som er på agendaen, før jeg ordner meg en ny kaffekopp. Og så slår jeg gjerne av en liten prat med kollegaer dersom det er muligheter for det.

• Jeg ble spurt, og da tenkte jeg det var min tur til å bidra.
  • Det var en mulighet til å lære noe nytt.
  • Jeg var interessert i kurstilbudene til Forskerforbundet.

TONE SEIM FUGLSET

— Jeg tror det er mange som ikke kjenner til sine rettigheter, og at det er mange som ikke tør å si ifra dersom det er noe de er uenige i eller om de føler seg urettferdig behandlet.

Jeg har to stillinger og jobber femti prosent i hver av dem. Som postdoktor forsker jeg på spiseforstyrrelser og har litt forskjellige prosjekter knyttet til det, samt «vanlig» forskningsarbeid, som innebærer analysering av data, artikkelskriving og søke om forskningsmidler. Mine faglige interesser er kognitiv nevrovitenskap, det vil si hvordan endringer i hjernens struktur og funksjon kan være relatert til sykdommen, og hvordan vi kan bruke denne kunnskapen til å utvikle bedre behandlingsmetoder for disse pasientene. Det er kjempespennende!

Som forskningsrådgiver jobber jeg med forskningsstøtte i Helse Møre og Romsdal. Da bistår jeg blant annet med praktisk støtte rundt det å forske i foretaket, hjelpe de som ønsker å forske å komme i gang og tilrettelegge for forskning. Det er en stor økning i antall stipendiater i HMR, og vi blir stadig flere utdannede forskere. Det er veldig gøy å være en del av denne positive utviklingen.

Jeg ble medlem av Forskerforbundet da jeg jobbet som stipendiat på Regional Avdeling for spiseforstyrrelser ved Oslo universitetssykehus. Jeg fortsatte å være medlem da jeg flyttet til Molde og begynte å jobbe i HMR. Vi har et lite lokallag, og da han som var tillitsvalgt skulle slutte i stillingen, spurte han om jeg ønsket å overta. Jeg visste vel egentlig ikke hva det innebar da jeg tok muligheten, men er glad for at jeg gjorde det.

At arbeidstaker blir behandlet på en god måte og i henhold til lovverket. Jeg tror det er mange som ikke kjenner til sine rettigheter, og at det er mange som ikke tør å si ifra dersom det er noe de er uenige i eller om de føler seg urettferdig behandlet. Da er det viktig å opplyse om hva som faktisk er arbeidstakers rettigheter, og gi dem den støtten de trenger for å kunne stå for det de mener og ønsker.

Jeg er utadvendt og lett å prate med. Jeg liker også å utvikle meg og lære nye ting, og det får jeg gjort i denne rollen. Det er alltid noe nytt å lære!

Det blir litt sporadisk og etter behov, innimellom andre arbeidsoppgaver. Vi er et lite lokallag, så det er ikke så stor arbeidsbelastning.

At jeg lærer mye som jeg ikke ville ha lært ellers. Jeg føler meg fortsatt «fersk i gamet», men jeg satser på å ha denne rollen en stund fremover og fortsette å lære nye ting. Jeg setter også pris på kursene som Forskerforbundet arrangerer, både digitale og fysiske kurs. Jeg har lært veldig mye nyttig, og møtt veldig mange hyggelige folk. Jeg tar ofte kontakt med Forskerforbundets sekretariat når det er noe jeg er usikker på i min rolle som tillitsvalgt, og da får jeg alltid veldig god hjelp. Det setter jeg stor pris på!

Jeg håper de synes jeg er en person som er lett å prate med, og at det ikke er vanskelig å kontakte meg om det skulle være noe de trenger støtte til. Og så håper jeg at de er fornøyde med jobben jeg har gjort hittil.

Har du en dag du som tillitsvalgt ikke kommer til å glemme?

Vi som jobber i HMR sitter spredt over hele fylket, og vi som er medlemmer av lokallaget møtes ikke i det daglige. Det var dermed veldig hyggelig da vi hadde felles julelunsj før pandemien, med god mat og litt faglig innhold, der vi fikk møte alle medlemmene og bli litt bedre kjent. Nå har det ikke blitt så mye mer av fysiske møter de siste årene, men vi håper å få til noe lignende igjen snart. Jeg tror det er viktig for å ha et godt lokallag.

Det er jo mange viktige seire opp gjennom årene, men jeg vil trekke frem arbeidsmiljøloven. Den er aktuell for de fleste og dekker mange og viktige sider av arbeidslivet. Alle burde gjøre seg kjent med den.

Da ville jeg ha hatt flere faste forskerstillinger, ikke bare i UH-sektoren, men også i spesialisthelsetjenesten. Forskning er en av fire lovpålagte oppgaver til spesialisthelsetjenesten (i tillegg til pasientbehandling, utdanning av helsepersonell og pasientopplæring), men da må det også legges til rette for det. Forskning er ikke noe man gjør «på fritida», eller sånn innimellom andre arbeidsoppgaver.

Hva håper du å ha oppnådd som tillitsvalgt når du gir vervet videre?

At jeg har bidratt til at medlemmene har fått løst sine saker og utfordringer. Jeg håper også at jeg har gjort en god jobb som tillitsvalgt, og at vi har et velfungerende lokallag.