– For store ulikheter er ikke bærekraftig

Kaffepausen med Lena Cappelen Endresen

Lena Cappelen Endresen mener trepartssamarbeidet er en av de viktigste bærebjelkene for et bærekraftig samfunn.

24. august 2021

I artikkelserien Kaffepausen får vi et spennende innblikk i arbeidshverdagen til våre tillitsvalgte. 

Lena Cappelen Endresen (60) jobber som spesialrådgiver i Forskningsrådet. Hun har vært tillitsvalgt siden 2018.

Når og hvor drikker du din første kaffekopp?

Jeg sykler til jobb, så den første koppen drikker jeg med en gang jeg kommer frem. Den fungerer som en slags premie, og smaker alltid godt! 

Hva er det første du gjør når du kommer på jobb?

Som regel roper jeg et glad «juhuuu» til kollegaene mine når jeg kommer inn døra. Jeg tenker det skaper god stemning, og at det er hyggeligere enn å bare tusle bort og åpne pc-en i stillhet. Deretter åpner jeg Teams, som er programmet vi jobber i nå.

Topp tre grunner til at du ble tillitsvalgt?

  • Jeg er opptatt av trepartssamarbeidet, og synes det er viktig at ansatte er organiserte.
  • Jeg blir ansett som en fornuftig og hyggelig person, og passer dermed godt til rollen.
  • Det var en fordel at de andre ansatte i Forskningsrådet visste hvem jeg var, og jeg hadde et ønske om å representere dem.

LENA CAPPELEN ENDRESEN

– Jeg mener den norske modellen er en viktig del av demokratiet vårt.

Hva innebærer jobben din?

Jeg er en del av klimateamet i avdeling for klima og miljø i Forskningsrådet, som forvalter penger til forskning og innovasjon. Vi har ansvar for budsjettet til klima i tillegg til å ha ansvar for at andre budsjetter bruker penger på prosjekter som er relevante for klimaspørsmålene. Forsknings- og innovasjonsinnsatsen på klima handler om alt fra kreftene og sammenhengene i klimasystemet, til klimaendringene og alle de tiltakene vi må iverksette – både når det gjelder å tilpasse oss endringene og å motvirke dem. Vi har en klimakrise og hastverk, og forskning og innovasjon har en avtale med samfunnet om å være med å skape løsninger på kriser.

Hvordan ble du tillitsvalgt?

Jeg ble spurt av lederen i lokallaget om jeg ville være med i styret, og ble med som medlem. I denne perioden er jeg leder av lokallaget.

Hva er din hjertesak som tillitsvalgt?

Å hegne om og styrke trepartssamarbeidet i arbeidslivet, som jeg mener er en av de viktigste bærebjelkene for et bærekraftig samfunn. Et samfunn som har for store ulikheter er ikke et bærekraftig samfunn, og jeg mener den norske modellen er en viktig del av demokratiet vårt. Den bidrar til at det ikke kan utvikle seg en for stor ulikhet og underskudd på medvirkning.

Hvilke personlige egenskaper drar du nytte av som tillitsvalgt?

Jeg er hard mot de harde og snill mot de snille.

Når får du tid til arbeidet som følger med det å være tillitsvalgt?

Jeg har ikke noe definert tid, men får gjort det litt innimellom alt annet. Forskningsrådet gir oss tid til å utføre tillitsverv– og verneombudarbeid.

Hvordan markerer du deg på arbeidsplassen for å vise at du er tillitsvalgt?

Vi har en Teams-kanal for kommunikasjon med medlemmene, og innimellom har vi medlemsmøter.

Hva er det mest givende med vervet?

Det er å få kunnskap om hele organisasjonen, ha kontakt med mange kollegaer og å ha innflytelse på vegne av de ansatte. Spesielt føler jeg at jeg er med og bidrar i lønnsforhandlinger og i våre jevnlige møter med ledelsen i Samarbeidsutvalget (SU), der vi har dialog om ting som angår de ansatte.

Hvordan tror du medlemmene i lokallaget vil beskrive deg?

Kanskje de vil si at jeg er hyggelig? Og så håper jeg de tenker at jeg er kunnskapsrik og godt orientert.

Er det en historisk seier fra fagbevegelsen du setter særlig pris på?

Det er mange. Fagbevegelsen har påvirket hele samfunnet og livene til oss alle, med blant annet arbeidsmiljøloven, foreldrepermisjon og internasjonal solidaritet. Men hvis jeg skal trekke fram én, tror jeg det blir reduksjonen i alminnelig ukentlig arbeidstid til 37,5 timer.

Du får endre én ting i det norske arbeidslivet. Hva velger du?

Oi! At vi ser på arbeidstiden igjen? Kanskje vi kan få til en omstilling til et mer bærekraftig samfunn ved å redusere den? Nå har vi jo hatt 37,5 timers uke en stund, samtidig som at en del blir automatisert og digitalisert. I flere forsøk med 6-timers dag ser man dessuten stort sett at produksjonen opprettholdes. Det er klart at det er en del utfordringer knyttet til dette, som spørsmålet om det skal være full lønnskompensasjon eller om man skal gå ned i lønn, og yrker der redusert arbeidstid er vanskelig, men jeg tror absolutt at arbeidstid er noe vi bør se på i en grønn omstilling av samfunnet.

Hva håper du å ha oppnådd som tillitsvalgt når du gir vervet videre?

At samarbeidet mellom de ansatte og ledelsen i Forskningsrådet er meget godt.

DU KAN OGSÅ VÆRE INTERESSERT I