– Riktig lønn er viktig for å føle seg verdsatt

Kaffepausen med Ina Halle-Knutzen

Noe av det mest givende Ina Halle-Knutzen gjør som tillitsvalgt er å løfte frem ansatte som ikke har fått rettferdig lønn.

17. august 2021

Ina Halle-Knutzen (51) jobber som spesialrådgiver hos IKA Kongsberg. Hun har vært tillitsvalgt siden 2009.

De beste morgenene er når jeg har litt god tid og kan ta med meg dagens første kaffekopp tilbake i sengen og starte dagen med litt scrolling i nettavisene før jeg drar på jobb. Dessverre er det ikke hver morgen som starter slik! På litt mer hektiske dager drikkes den første koppen mens jeg starter opp pc-en og arbeidsdagen.

Hilser på kollegene mine, leser e-post og kikker i kalenderen.

• Et ønske om å bidra til et trygt og godt arbeidsmiljø.
  • Få være med å skape ordnede og forutsigbare arbeidsforhold for mine kolleger og meg selv.
  • Det er lærerikt og meningsfullt.

INA HALLE-KNUTZEN

– Jeg har vært så heldig og få delta på en del kurs i regi av Forskerforbundet, som har vært utrolig lærerikt.

Vi er en interkommunal arkivinstitusjon som er eid av 40 kommuner og fylkeskommuner. Vi er våre eieres arkivfaglige kompetanseinstitusjon og tilbyr tjenester innenfor alle deler av arkivfaget. Dette innebærer alt fra rådgiving i arkivdanningsfasen til bevaring og forvaltning av historiske arkiver. Min stilling har med årene endret seg fra å være en fagstilling til å bli en mer administrativ stilling. Jeg har nå blant annet ansvar for driftsoppgaver og organisasjonens dokumentproduksjon.

Da jeg ble valgt som tillitsvalgt i 2009 var vi en arbeidsplass med ca. 10 ansatte. På den tiden var det naturlig at vi fordelte arbeidsoppgaver mellom oss. Det var derfor litt tilfeldig at det ble meg. Vi er etter hvert blitt litt over 40 ansatte, og rundt halvparten er organisert i Forskerforbundet.

At arbeidstakerne skal ha en trygg og god arbeidsplass med forutsigbare rammer.

Jeg er en ryddig person som følger opp de arbeidsoppgavene som følger med vervet.

Litt innimellom andre arbeidsoppgaver. Jeg er ikke frikjøpt, men arbeidsgiver lar meg bruke den tiden jeg har behov for å bruke. Hvor mye tid som går med til fagforeningsarbeidet har variert over tid.

Vi er en liten organisasjon så nyansatte har gjerne sitt første treff med meg allerede på jobbintervjuet, der jeg er til stede som tillitsvalgt. Etter ansettelsen tar jeg også gjerne kontakt for å informere om min rolle og muligheten for å bli med i vårt lokallag.

Å være med å påvirke på min egen arbeidsplass. Jeg har også vært så heldig og få delta på en del kurs i regi av Forskerforbundet, som har vært utrolig lærerikt. Oppgaven som tillitsvalgt har vokst seg større i takt med arbeidsplassen.

Jeg håper at medlemmene i lokallaget opplever meg som hjelpsom når det kommer til deres behov. Det er selvsagt ikke alt jeg kan svare på, men da opplever jeg å få god støtte fra Forskerforbundet sentralt.

Har du en situasjon du som tillitsvalgt ikke kommer til å glemme?

Det er ikke til å komme ifra at lønn er viktig for at ansatte skal føle seg verdsatt som arbeidstakere. Noe av det mest givende jeg er med på som tillitsvalgt er de tilfellene hvor vi lykkes med å løfte ansatte som av ulike årsaker kan blitt hengende etter lønnsmessig.

Arbeidsmiljøloven og et godt avtaleverk hvor hovedregelen er at arbeidstakere skal ansettes i faste stillinger. Nå under den pågående pandemien har jeg gjort meg mange tanker om hvor heldige vi som bor i Norge er.

Mindre midlertidighet. Det er viktig for arbeidstakere å ha mulighet til å planlegge fremtiden.

Hva håper du å ha oppnådd som tillitsvalgt når du gir vervet videre?

At jeg har bidratt til å skape et velfungerende lokallag hvor de ansatte får en rettferdig lønn for innsatsen.