Fra eneste medlem til eget lokallag

Kaffepausen med Sidsel Schjelderup
Sidsel Schjelderup var lenge eneste medlem av Forskerforbundet ved Statsforvalteren i Nordland. Nå teller de fire medlemmer, og har dannet eget lokallag med Sidsel som leder.
3. august 2021

I artikkelserien Kaffepausen får vi et spennende innblikk i arbeidshverdagen til våre tillitsvalgte.

Sidsel Schjelderup (63) jobber som seniorrådgiver hos Statsforvalteren i Nordland. Hun har vært tillitsvalgt siden januar 2020.

Når og hvor drikker du din første kaffekopp?

Den drikker jeg når jeg har kommet på jobb, gjerne sammen med kollegaene mine. Vi pleide å ha en fast rutine for «morgenkaffen», men nå har vi akkurat flyttet inn i åpent landskap i nytt bygg, og har ikke fått etablert rutinene våre her enda. Men jeg liker å ta en kaffekopp for å prate litt løst og fast om både jobb og andre ting.

Hva er det første du gjør når du kommer på jobb?        

Jeg kobler meg på de digitale flatene og henter det utstyret jeg trenger til min arbeidsplass. Så kommer den nevnte kaffepraten, før jeg gjerne sjekker e-post, sjekker møtekalenderen og planlegger dagens gjøremål.

Topp tre grunner til at du ble tillitsvalgt?

  • Jeg hadde både vært medlem lenge og representant for Forskerforbundet tidligere, så da vi ble nok medlemmer til å danne lokallag var jeg et naturlig valg.
  • Det er interessant og lærerikt.
  • Jeg syns det er viktig å få være med å påvirke. Jeg ønsker at ansatte som har en utdanning og kompetanse skal bli verdsatt, og heve lønnsnivået lokalt.

SIDSEL SCHJELDERUP

– Jeg ønsker at høy utdanning og god kompetanse i større grad skal føre til økt lønnsnivå for ansatte.

Hva innebærer jobben din?

Ved siden av det å være statsforvalter, jobber jeg med skole og utdanning. Det går mye på veiledning av lovverk, tilsyn og klagesaksbehandling på aktuelt lovverk. Vi har også en del regionalt samarbeid om kompetanseheving, med for eksempel Nord Universitet, Kommunenes Sentralforbund og RKK her i Nordland, som er regionale kompetansekontor som eies av kommunene. Det er mye forskjellig og alltid en spennende dag. 

Hvordan ble du tillitsvalgt?

Jeg har vært medlem i Forskerforbundet siden 90-tallet, og har blant annet sittet i styret ved det som tidligere var Høgskolen i Bodø, nå Nord universitet. Jeg var lenge eneste medlem ved Statsforvalteren i Nordland, og representerte Forskerforbundet i ulike forum. Jeg kjenner dermed forbundet godt, så da jeg fikk beskjed om at vi hadde blitt nok medlemmer her til å danne lokallag, var det naturlig for meg å innkalle til møte. Våre tre første medlemmer sitter alle i styret. I dag teller vi fire medlemmer, og håper på flere i fremtiden.

Hva er din hjertesak som tillitsvalgt?

At utdanning og kompetanse skal lønne seg, i dobbel betydning. Jeg ønsker at høy utdanning og god kompetanse i større grad skal føre til økt lønnsnivå for ansatte. Ikke minst her hos Statsforvalteren i Nordland, hvor vi ikke har et høyt lønnsnivå i dag.

Hvilke personlige egenskaper drar du nytte av som tillitsvalgt?

At jeg har en positiv innstilling, og synes det er interessant å lære noe nytt. Jeg har også erfaring på mange felt, og er kjent for å være både strukturert og forberedt. 

Når får du tid til arbeidet som følger med det å være tillitsvalgt?

Frem til nå har det ikke vært så tidkrevende. Vi er et lite lokallag, og er representert i de fleste forum ved hovedtillitsvalgt i Unio, som vi har et veldig godt samarbeid med. Når det skjer noe, kommer gjerne arbeidet på toppen av de oppgavene jeg har faglig.

Hva er det mest givende med vervet?

Det er helt klart det at jeg lærer mye av å være tillitsvalgt, samt kontakten med de hyggelige og veldig kompetente medlemmene. Det er et veldig godt arbeidsmiljø her på huset. Jeg syns også at det å få være med på å påvirke fremtiden, både for medlemmer og alle andre, er veldig spennende. Forskerforbundet har også veldig mange gode kurs. Jeg gleder meg spesielt til vi får muligheten til å møtes fysisk igjen. Digitale kurs er fint, men læringseffekten på fysiske kurs er bedre og nettverksbyggingen som gjøres i kaffepausen er uvurderlig.

Har du en dag du som tillitsvalgt ikke kommer til å glemme?

Det må være den dagen vi fikk beskjed om at vi hadde blitt tre medlemmer og kunne etablere lokallag. Fra min tidligere tid i Forskerforbundet, da jeg var representant i FFTA/FAP  (Forskerforbundets forening for administrativt personale) ved det som i dag er Nord universitet, husker jeg også et minnerikt jubileumsseminar på Svalbard i 1996. Der fikk jeg møte spennende og engasjerte medlemmer og gode foredragsholdere, og var på en scootertur til Barentsburg som jeg aldri glemmer. Det var en stor opplevelse.

Er det en historisk seier fra fagbevegelsen du setter særlig pris på?

Det at vi har gode avtaleverk og en arbeidsmiljølov, tenker jeg er kjempeviktig.

Du får endre én ting i det norske arbeidslivet. Hva velger du?

Da ville jeg sørget for å heve lønnsnivået for kunnskapsarbeidere i statlig sektor, som har lang utdannelse og høy kompetanse. 

Hva håper du å ha oppnådd som tillitsvalgt når du gir vervet videre?

Jeg håper å ha bidratt til at vi har fått enda mer innflytelse, ikke bare på papiret, og at vi har fått opp lønnsnivået her lokalt. Og selvfølgelig at vi har fått flere medlemmer!

DU KAN OGSÅ VÆRE INTERESSERT I