Gode tilbakemeldinger er gull

Kaffepausen med Tomas Brøvig Almås
Tomas Brøvig Almås fyller helst koppen fra Forskerforbundet med bærtørket kaffe fra Etiopia. I tillegg til god kaffe brenner han for at alle skal ha det trygt og godt på arbeidsplassen.
20. juli 2021

Tomas Brøvig Almås (45) jobber som rådgiver i Agder fylkeskommune. Han har vært tillitsvalgt siden 2015.

Den drikker jeg på kjøkkenet hjemme. Jeg syns det viktig at det er god kaffe, så jeg håndbrygger fortrinnsvis etiopisk bærtørket kaffe.

Da setter jeg på vannet, så det blir klart for runde to med kaffebrygging. Deretter logger jeg meg inn på dataen. Som regel sitter jeg alene i noen minutter før det kommer inn folk, men aller helst tar jeg kaffekopp nummer to sammen med noen.

• Jeg hadde lyst til å utvide arbeidsområdet mitt og gjøre noe mer på jobben.
  • Det føltes som noe meningsfullt å ta seg til. Vervet virket også spennende, noe det også har vært.
  • Jeg ønsket å delta i prosessene der jeg kunne hjelpe kolleger til å forhandle lønn, hjelpe til i konflikter, samt bidra til et godt arbeidsmiljø.

TOMAS BRØVIG ALMÅS

– En av de mest positive opplevelsene jeg har hatt som tillitsvalgt, var da et medlem som var misfornøyd med et lønnsoppgjør kom til oss og deretter fikk en økning på 130 000 kroner.

Jeg er turnéansvarlig for den kulturelle skolesekken. Kort fortalt er arbeidsoppgavene mine å legge opp turneer for artister rundt omkring i fylket, og booke reiser og opphold. Jeg er også med i prosesser og diskusjoner om utvelgelse av produksjoner.

Jeg var først og fremst interessert i vervet. Og så var jeg den eneste aktuelle, nye kandidaten etter en situasjon der den forrige tillitsvalgte gikk av.

Det står mellom lønn og arbeidsmiljø. Jeg ønsker å sørge for at mine medlemmer i det minste holder tritt med øvre lønnsutvikling i organisasjonen. Jeg vil også bidra til at alle har det bra på jobb. Enten det er selve arbeidssituasjonen som er krevende, eller om det er noe relasjonsbasert med kolleger eller leder, så ønsker jeg å gjøre det jeg kan for å løse opp i ting og sørge for at folk har det fint på jobb.

Jeg har lyst til å si at jeg er tydelig og uredd, men også lyttende, åpen og nysgjerrig. Det å lytte er kanskje spesielt viktig. Jeg har jo hatt flere situasjoner med gråtende medlemmer på kontoret, og det å være forståelsesfull og ikke avvisende i de situasjonene føler jeg er veldig viktig.

Det er ikke sånn at jeg gjør tillitsvalgtarbeid hver dag, men heller når det dukker opp ting. Jeg har ikke noe tid frikjøpt, så det blir innimellom øvrige gjøremål og av og til på fritiden.

Bortsett fra å bruke kaffekoppen flittig, føler jeg ikke at jeg trenger å gjøre så mye for å vise at jeg er tillitsvalgt. Selvfølgelig, om det kommer nyansatte så sier jeg ifra om at det er jeg som er tillitsvalgt, men ettersom vi ikke er den største avdelingen trenger jeg ikke markedsføre det til enhver tid.

Det er når jeg får en god tilbakemelding fra et medlem. Enten om en samtale vi har hatt på kontoret, et møte med en leder eller HR-avdelingen eller et resultat av en lønnsforhandling. Da føler jeg at jeg har vært med på å bidra til en god endring. De gode tilbakemeldingene er det beste med å være tillitsvalgt.

Litt vimsete kanskje, hehe. Heldigvis har jeg gode folk rundt meg i styret som holder orden i sysakene. Ellers håper jeg at de ser meg som uredd og lyttende, og at de føler at jeg er der for dem. At jeg ser dem og anerkjenner dem når de kommer til kontoret, og kan stå opp for dem i ulike saker.

Har du en situasjon du som tillitsvalgt ikke kommer til å glemme?

En av de mest positive opplevelsene jeg har hatt som tillitsvalgt, var da et medlem som var misfornøyd med et lønnsoppgjør kom til oss og deretter fikk en økning på 130 000 kroner. Personen kom stormende inn på kontoret mitt gråtende av glede og ga meg en stor klem. Den opplevelsen sitter igjen som en veldig god opplevelse.

Arbeidsmiljøloven. Den står vel høyt både hos meg og mange andre, tror jeg.

Akkurat nå ville det kanskje vært å styrke streikeretten, etter alle de ulike nemndene i det siste. Ellers ville jeg kanskje avskaffet frontsfagmodellen, siden den er med på å holde offentlige lønninger nede.

Hva håper du å ha oppnådd som tillitsvalgt når du er ferdig som tillitsvalgt?

Da ønsker jeg at vi har fornøyde medlemmer som føler at de har fulgt bra med på lønnsutviklingen, og at de har en trygg og god arbeidsplass. Jeg håper også at jeg har markert Forskerforbundet som en tydelig part her i organisasjonen.