Skulle bli vara, endte som leder

Kaffepausen med Martin Strand
Martin Strand var fersk i jobben og helt uerfaren da han ble overtalt til å ta lederrollen i lokallaget ved Høyskolen Kristiania.
11. februar 2021

Martin Strand (41) jobber som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Han har vært tillitsvalgt i 4,5 år.

Jeg drikker ikke kaffe, i stedet drikker jeg vann eller urtete.

Jeg sykler som regel til jobb, så det første er gjerne en dusj. Deretter går jeg enten rett i undervisning, eller så tar jeg en rask planlegging av dagen, og leser gjennom og svarer på mail.

• Det er veldig givende å hjelpe andre.
  • Det er veldig lærerikt innen mange forskjellige områder som er med på å utvikle meg.
  • Det er en viktig rolle i bedriften.

MARTIN STRAND

– Det er utrolig mye å lære i denne rollen, og det er hele tiden nye og spennende ting å jobbe med.

Jeg er førsteamanuensis og har en doktorgrad i molekylærbiologi. Arbeidstiden går med til tre hovedoppgaver; undervisning, veiledning og sensur, forskning og tillitsvalgtjobben. Jeg underviser i biokjemi, bioinformatikk og ernæring, i tillegg veileder jeg studenter som skriver bacheloroppgaver. Jeg jobber også med flere spennende forskningsprosjekter, blant annet innen kreftforskning og pediatrisk helse. Som tillitsvalgt har jeg jevnlige møter med ledelsen, bidrar med veiledning til ansatte og er med å forhandle lønn og andre vilkår for de ansatte.

Hva er din hjertesak?

Medvirkning er vel det jeg tenker er viktigst. Det at arbeidsgiver trekker på erfaringen og kompetansen til de ansatte i prosesser og når det tas beslutninger.

Jeg har en god evne til å lytte, til å sette meg inn i situasjoner og se situasjoner fra ulike vinkler. Jeg er glad i mennesker, og mener at man kan få til mer ved å jobbe sammen enn å dra i ulike retninger.

Jeg har fått satt av noe tid fra undervisning, men i perioder hvor det er mye som skjer blir det litt ekstra kveldsjobbing og dugnad.

Hva er den største utfordringen med å være tillitsvalgt på arbeidsplassen din?

Høyskolen Kristiania har gjennomgått mange store endringer de siste årene, og har et høyt endringstempo knyttet til ambisjonene om å bli Norges første private universitet. Dette gjør at det er mye som skjer og mye å ta tak i, så den største utfordringen er kanskje det å balansere de større sakene, mot det å følge opp enkeltindivider og mindre avdelinger i bedriften.

Det ene er å kunne hjelpe ansatte i bedriften, fronte deres saker overfor ledelsen og å kunne gjøre en forskjell. På den andre siden er det utrolig mye å lære i denne rollen, og det er hele tiden nye og spennende ting å jobbe med.

Han som går i shorts og t-skjorte hele året. Jeg er ganske varm av meg, og så lenge jeg jobber innendørs har jeg på shorts og t-skjorte. Er det minusgrader og jeg skal være ute mer enn ti minutter, har jeg på meg mer klær. Jeg liker ikke mange lag med klær, og er mye mer komfortabel med armer og bein frie.

Har du en situasjon du som tillitsvalgt ikke kommer til å glemme?

Jeg sa ja til å være vara for lokallagslederen, i mitt første årsmøte etter å ha meldt meg inn i Forskerforbundet. Før jeg rakk å tiltre som vara, ble det holdt ekstraordinært årsmøte fordi lederen skulle bytte jobb. Som kommende vara var jeg på møtet, men det var få som kom, og relativt uforberedt lot jeg meg overtale og ble klappet inn som ny leder. Jeg var ganske ny i bedriften og i forbundet, og helt uerfaren.

Hva håper du å ha oppnådd som tillitsvalgt den dagen du sier fra deg vervet?

Å ha bidratt til at de ansatte har trygge og klare rammer for arbeidshverdagen sin og konkurransedyktige lønnsvilkår. Og å ha bidratt til en positiv utvikling for bedriften.