Gjør jobben med hele sitt hjerte

Kaffepausen med Solfrid Otterholm
Med hele vakre Sunnmøre som sin arbeidsplass, går kurator Solfrid Otterholm «all in» som tillitsvalgt for medlemmene ved Musea på Sunnmøre.
10. februar 2021

I artikkelserien Kaffepausen får vi et spennende innblikk i arbeidshverdagen til våre tillitsvalgte.

Solfrid Otterholm (37) jobber som kurator formidling ved Jugendstilsenteret & KUBE i Ålesund, som er en del av Musea på Sunnmøre. I jobben sin har Otterholm et overordnet ansvar for kunstmuseets virksomhet rettet mot publikum. Otterholm er tillitsvalgt for 28 medlemmer.

Når og hvor drikker du din første kaffekopp?

Den drikker jeg om morgenen til frokosten før jeg drar avgårde til kontoret i Ålesund sentrum.

Når får du tid til arbeidet som følger med det å være tillitsvalgt?

Det er en utfordring siden det kommer i tillegg til vanlig jobb, som er en krevende jobb i utgangspunktet, men jeg lager plass til det. Avtaleverket sier at tillitsvalgte skal få rom til å utføre arbeidet sitt som tillitsvalgt, men akkurat nå krever det ekstra mye – litt fordi vi er en så ung organisasjon og ting tar mye mer tid enn til vanlig.

Topp tre grunner til at du ble tillitsvalgt?

  • Jeg synes at fagforeningsarbeid på arbeidsplassen er veldig viktig.
  • Arbeidsplassen min er en ung og ny-konsolidert enhet, så jeg tror jeg kan gjøre en stor forskjell som tillitsvalgt.
  • Det er interessant arbeid. Som ny tillitsvalgt lærer jeg mye gjennom arbeidet jeg er med på nå – spesielt med tanke på alt som skal falle på plass når det gjelder organisasjonsstruktur og arbeidsreglement.

SOLFRID OTTERHOLM

– Avtaleverket sier at vi arbeidstakere skal ha medbestemmelse på arbeidsplassen. Med riktig arbeidsgiver på laget har vi virkelig anledning til å være med å forme egen arbeidsplass. Det tror jeg ikke folk er klar over.

Hvordan markerer du deg på arbeidsplassen for å vise at du er tillitsvalgt?

Jeg tror jeg er ganske synlig blant medlemmene. Jeg holder kontakt med dem stort sett over e-post, fordi vi ikke har så mange krysningspunkt – vi er plassert rundt omkring på hele Sunnmøre. Nå skjer det store strukturelle endringer på arbeidsplassen – alt fra personalhåndbok og nye stillinger i organisasjonen til lønnsforhandlinger og -politikk. Jeg merker at folk har begynt å ta kontakt med meg når det er noe de lurer på.

Vi har ikke fått så mange nye kolleger etter jeg gikk inn i rollen, men vi har en del stillinger ute nå, og da kommer jeg til å oppfordre dem til å bli medlem. 

Har du noen hjertesaker?

Jeg håper at jeg i min periode som tillitsvalgt kan bidra til at alt dette kommer på plass – det er min hjertesak. Jeg er foreløpig valgt for to år i første omgang, og så får vi se om det blir lenger.

Hvilke personlige egenskaper føler du at du drar nytte av som tillitsvalgt?

Jeg tar ikke lett på de oppgavene jeg får og gjør det som skal til. Jeg setter meg inn i lov- og avtaleverk og jobber for medlemmene sitt gode, og prøver å utføre rollen min med hele hjertet. Det tenker jeg er en fin personlig egenskap å ta med seg inn i vervet.

Hva er den største utfordringen med å være tillitsvalgt på din arbeidsplass?

Vi er en ny organisasjon der vi nå jobber for å bli ett i alle ledd. Dette gjelder blant annet personalhåndbok, utjevning av lønnsforhold og det å forhandle frem særavtaler som fleksitid – noe som har vært forskjellig i de nå fusjonerte enhetene. Å få på plass alt dette er en utfordring, men vi skal nok få det til.

Hva er den største misforståelsen om yrket ditt?

Folk tror ofte at vi kunsthistorikere er kunstnere. Jeg er jo på helt andre siden; en teoretiker som ikke nødvendigvis kan holde i en pensel.

Hvilken del av jobben som tillitsvalgt mener du er mest undervurdert blant folk flest?

Å være tillitsvalgt er et stort ansvar. Avtaleverket sier at vi arbeidstakere skal ha medbestemmelse på arbeidsplassen. Med riktig arbeidsgiver på laget har vi virkelig anledning til å være med å forme egen arbeidsplass. Det tror jeg ikke folk er klar over. 

Tillitsvalgtarbeidet kan til tider kan være tidkrevende. Hva er redningen når blodsukkeret synker etter mange timer i tjeneste?

En kopp kaffe og frisk luft. Jeg har kontor på Jugendstilsenteret og Kunstmuseet KUBE midt i Ålesund sentrum ved Brosundet, så rett utenfor døren har jeg Norges vakreste by. Det er et ganske fint sted å ha arbeidsplassen sin.

Har du en dag/situasjon som tillitsvalgt du ikke kommer til å glemme?

Da jeg tidligere var vara for tillitsvalgt var jeg med på noen ganske heftige lønnsforhandlinger som sitter i litt enda. Du må jobbe ganske hardt i forkant for å finne ut hvordan du skal prioritere sammen med andre tillitsvalgte, og så forhandle med arbeidsgiver som kan ha en helt annen prioriteringsrekkefølge. Slike situasjoner er ganske intense, og man er ikke vant til å havne i dem.

Du får endre én ting i det norske arbeidslivet. Hva velger du?

Jeg vet at Forskerforbundet jobber ganske mye med midlertidighet – det synes jeg er viktig å få gjort noe med. Det er ikke bra for verken den som er midlertidig ansatt eller at virksomheter gjør seg avhengige av dem. Dette er noe man enkelt kan gjøre noe med.

Hva håper du å ha oppnådd som tillitsvalgt den dagen du sier fra deg vervet?

Jeg håper jeg har rustet arbeidsplassen min for en god framtid og gode samhandlinger mellom arbeidsgiver og fagforening. Dette er gitt at medlemmer og kolleger har verktøyene for å kunne utføre arbeidet sitt på en god måte.

DU KAN OGSÅ VÆRE INTERESSERT I