Stupte rett inn i lønnsoppgjøret

Kaffepausen med Tove Langlo Drilen
Tove Langlo Drilen (42) glemmer aldri sitt første lønnsoppgjør.
9. februar 2021

Tove hjelper folk med å endre kostholdsvaner som klinisk ernæringsfysiolog i Trondheim kommune. Selv foretrekker hun en kopp med te, og drikker bare kaffe når hun virkelig trenger en boost.

Ha ha, jeg drikker ikke kaffe. Kan jeg være med på dette intervjuet da? Jeg har i utgangspunktet mye energi og har ikke behov for kaffe på morgenen. De få gangene jeg drikker kaffe, er når jeg har tatt meg vann over hodet og trenger en ekstra boost for å få tatt unna alle oppgavene. Men jeg drikker gjerne en kopp te.

Jeg legger matboksen i kjøleskapet, skrur på PCen og sjekker kalenderen og innboksen. Jeg er god til å lage lister og har som regel en plan for dagen.

Topp tre grunner til at du bli tillitsvalgt?

• Ønske om å lære mer
  • Nå var det min tur
  • Tryggheten av å ha Forskerforbundet i ryggen

TOVE LANGLO DRILEN

– Jeg vil nok aldri glemme mitt første lønnsoppgjør, som helt fersk tillitsvalgt.

Jeg jobber hovedsakelig med barn, ungdom og voksne som ønsker hjelp til å endre kosthold og levevaner, både individuelt og i grupper. I tillegg er jeg frikjøpt 20 prosent som prosjektleder for Kostverktøyet, en nettside for familier som har barn med overvekt. For tiden er jeg også involvert i Helseplattformen, som fagekspert på ernæring. Med andre ord, ingen dag er lik! Det som er spennende med ernæring som fagfelt, er at det stadig kommer ny forskning.

Min hjertesak, ja hva er egentlig det? Jeg er iallefall veldig opptatt av at ting skal være rettferdig og at mennesker skal bli behandlet på en god måte. Jeg er opptatt av at alle skal få den lønnen de har krav på. Det skal lønne seg med utdanning og faglig erfaring. At kvinner og menn skal få samme lønn for samme jobb, er noe jeg i utgangspunktet tar som en selvfølge, men når det fortsatt er ujevnheter her, så er dette selvsagt noe jeg brenner for å gjøre noe med.

Det at jeg er såpass nysgjerrig, liker å samarbeide med andre, og har en iboende trang til å lære mer og forstå hvordan ting henger sammen. Jeg er ikke redd for å si det jeg mener og liker utfordringer. Det er også en fordel å ikke ta seg selv så høytidelig, og å være vant til å ha mange baller i luften samtidig.

Da jeg først ble hovedtillitsvalgt, hadde jeg allerede stappfull timebok og tenkte at dette er galskap. Men det har gått utrolig greit, og jeg synes jeg har lært mye på det knappe året jeg har vært tillitsvalgt. Jeg har ingen fast tid satt av til dette arbeidet, men forsøker etter beste evne å få med meg det som skjer, samtidig som jeg må prioritere hvilke møter jeg har kapasitet til å være med på. Men takket være korona, så har jeg fått med meg mange digitale møter, som jeg ikke ville kunnet prioritert dersom jeg måtte møte opp fysisk.

Gode egenskaper å ha som tillitsvalgt

Jeg gjør ikke så mye bevisst for å markere meg på min arbeidsplass, men forsøker å stille opp så godt jeg kan når det trengs. Det hender jo at jeg deler ut litt småsjokolader med logoen til Forskerforbundet på til mine arbeidskolleger, men det er vel mest for å være snill og for å unngå at jeg spiser opp all sjokoladen selv.

Det er å kunne bidra inn i viktige saker og samarbeide med og høste erfaringer fra andre tillitsvalgte. Det at et medlem kommer og ber om din støtte, og ting går riktig vei, er en veldig god følelse. Det er også veldig givende og en trygghet å ha alle de dyktige folkene fra Forskerforbundet lokalt i ryggen, og så finnes det mange nyttige kurs man kan delta på.

Det er litt vanskelig å si, men de som kjenner meg vil vel kanskje si at jeg er standhaftig, ikke gir meg, og at jeg har stor arbeidskapasitet. Samtidig som de kanskje vil beskrive meg som litt vimsete og at de nok lurer på om jeg av og til har litt vel mange baller i lufta?

Har du en dag du som tillitsvalgt ikke kommer til å glemme?

Jeg vil nok aldri glemme mitt første lønnsoppgjør, som helt fersk tillitsvalgt. Jeg hadde ikke engang rukket å få opplæring før lønnsoppgjøret startet. Jeg husker at jeg følte meg helt grønn i starten, og lurte på hva i all verden jeg hadde utsatt meg selv for. Det var en bratt læringskurve, for å si det sånn. Men det gikk bra. Det ble også satt ned et partssammensatt utvalg som skal kartlegge og jobbe videre med lønnsforskjeller mellom kjønnene i Trondheim kommune. Det viktigste som fersk tillitsvalgt er å spørre og være nysgjerrig på det du ikke kan. Jeg fikk mye hjelp fra Forskerforbundet sentralt og hovedtillitsvalgte fra andre forbund.

At kvinner får samme lønn som menn. Jo, selvfølgelighetene må på plass før vi kan begynne å jobbe med andre ting!

Hva håper du å ha oppnådd som tillitsvalgt den dagen du sier fra deg vervet?

At Forskerforbundet vokser og får etablert et styrket lokallag i Trondheim kommune, som viser at vi har en stemme inn i viktige saker og får satt kunnskap og utdanning på dagsordenen. Det er også viktig at medlemmene er fornøyde, og at de opplever å ha fått den hjelpen de trenger.