– Dette er ikke en ekstrajobb

Kaffepausen med Georg Kristoffer Berg Fjalsett
For Georg Kristoffer Berg Fjalsett har fagforeningsvirksomhet alltid stått høyt. Nå er han selv tillitsvalgt på tredje året.
5. januar 2021

Georg Kristoffer Berg Fjalsett (36) er en historiedidaktiker. Det betyr at han jobber like mye med å forstå og formidle historiefagets utvikling, som å forske som historiker og undervise i historie. Arbeidsplassen han er ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand – et minnested og et nasjonalt forsknings- og formidlingssenter.

Fjalsett har vært tillitsvalgt siden våren 2017, og medlem av Forskerforbundet siden 2016 – da det ble startet lokallag.

Den drikker jeg i stua ganske rett etter jeg har stått opp – helst før de andre i huset har våknet. En tredjedel av gangene nytes den i stillhet, mens resten av gangene spiller jeg enten et parti sjakk på chess.com, eller leser gjennom Twitter-feeden.

Etter jeg har skrudd på PC-en, prøver jeg å skaffe meg oversikt over hva jeg ble enig med meg selv om å gjøre dagen før. Så det handler mest om å få oversikt og sette opp en prioriteringsliste.

• Engasjement. Når jeg «får fot» på ting, så blir jeg veldig gira.
  • Å jobbe for dem som ellers ikke ville hatt noen som snakker for seg.
  • Å ta del i noe større. Jeg er representant for trepartssamarbeidet og en del av et system jeg har veldig tro på. Det er også en drivkraft. Der er alltid en kamp å kjempe, og jeg vil være med å kjempe den.

Jeg ble spurt av forrige leder da hun ville gi seg. Jeg sa jeg var interessert, men at jeg da hadde et par saker jeg kom til å kjempe for. Dette informerte jeg lokallaget om, og de var med, så da takket jeg ja.

Jeg er veldig var og brauter lite. Det er utrolig viktig for meg at hvis folk skal melde seg inn i lokallaget vårt, skal det være fordi de har lyst. Jeg spør dem jeg tenker ville hatt godt av å være en del av forbundet om jeg kan representere Forskerforbundet for dem. Jeg setter av tid til den gode samtalen, og det er ingen som har sagt nei til en slik samtale hittil.

Hva er du opptatt av som tillitsvalgt? Har du noen hjertesaker?

Det er fristende å si «alt». Jeg er veldig opptatt av at folk forstår hva fagforeningsvirksomhet betyr på overordnet plan. Det er også viktig for meg som tillitsvalgt at medlemmene føler de kan legge viktige saker i mine hender. Det er viktig at medlemmene føler seg sett og ivaretatt.

Det er å se at arbeidet mitt gjør en positiv forskjell for folk. At det jeg gjør betyr noe for medlemmene og å bygge en institusjon hvor forhandlinger skjer. Det er veldig fint. I tillegg får du så mye god og nyttig erfaring av vervet – alle menneskene du møter, forhandlinger du er i og kamper du kjemper.

Hva er den største misforståelsen om tillitsvalgte, eller det å være tillitsvalgt?

Alle stedene jeg har jobbet har fagforeningsvirksomhet stått høyt. Men, snakket om at tillitsvalgte ikke er kunnskapsrike nok til å ha de medbestemmelsene de har, er bare «bullshit». Jeg er representant i Landsrådet i Forskerforbundet, og der får man virkelig se hvor mye kunnskap, forståelse og engasjement det er blant de tillitsvalgte. Å være tillitsvalgt er ikke en ekstrajobb du bare gjør etter kl. 17:00 når arbeidsdagen er over.

Hvilken del av jobben som tillitsvalgt mener du er mest undervurdert blant folk flest?

Jeg tror ikke folk vet hvor mye kunnskap du får i vervet, både om arbeidsmiljøloven, lønn og om de ulike sakene man kan skal løse. Å lese arbeidsmiljøloven om og om igjen, gjør at jeg skjønner og kjenner den. Du lærer å tolke lovverket.

DAGENS FØRSTE KAFFEKOPP: Georg Kristoffer Berg Fjalsett nyter gjerne dagens første kaffekopp i stillhet, men innimellom gjør han det i kombinasjon med et parti sjakk, eller mens han leser gjennom Twitter-feeden sin.

Tillitsvalgtarbeidet til tider kan være tidkrevende. Hva er redningen når blodsukkeret synker etter mange timer i tjeneste?

Espresso! Det hjelper ikke på blodsukkeret akkurat, men det får opp adrenalinet. Det blir et par doble espresso i løpet av arbeidsdagen. Jeg prøver å kutte ned, men når det røyner på, så hjelper det meg å holde ut en time til.

Hvilken historisk seier fra fagbevegelsen er din favoritt?

Jeg er vanvittig fascinert og imponert av de gode seierne som skjedde rundt århundreskiftet, som kampen for kortere arbeidstider og forholdene på arbeidsplassen. Historien viser at det er noen som bokstavelig talt står på barrikadene. Det er mange som går bort før de får se resultatet av arbeidet sitt – arbeid som mange nyter godt av i dag. Tenk de første som streika, og hvor stor risiko de tok. Nå er det en del av lovverket. Jeg har enorm ærefrykt for det arbeidet som har blitt gjort.

Jeg kunne tenke meg en omstrukturering i en del statlige virksomheter der bruken av høye lederlønninger og utstrakt bruk av konsulenter vitner om at noen tror man kan administrere seg ut av problemer. Det er naivt. Særlig når man samtidig gjennomfører ostehøvelkutt og setter spørsmålstegn ved om arbeidstakerne egentlig bør ha så mye medbestemmelsesrett. Dette er et symptom på noe negativt, og det skulle jeg gjerne forandret på.

Hva håper du å ha oppnådd når du er ferdig som tillitsvalgt?

En sterk institusjon med god infrastruktur for kommunikasjon og forhandlinger. Også det å skape forståelse og medbestemmelser.